Du behöver uppdatera din webbläsare för att sidan skall fungera optimalt

Ostbricka

Ostbricka

Skapa din egen unika ostbricka. Det är enkelt och det går snabbt att beställa.


Gör så här:

  • Välj en av mallarna
  • Skriv in din egen text

Visa:
Sortera efter:

Den perfekta ostbrickanVad ska man tänka på när man komponerar en ostbricka?

Här reder vi ut vad det finns för olika sorters ostar och hur mycket du behöver.

Dessutom tipsar vi om passande vin och självklart även schyssta ostbrickor att lägga ostarna på. En ostbricka med gravyr är en roligare ostbricka att ge bort. Skall du ge ostbricka i present så hittar du många varianter av ostbricka med egen text här på medgravyr.se

Att stajla sin ostbricka kan nästan vara halva jobbet med en lyckad ostkväll. Alla äter med ögonen så lägg ner lite extra tid med att komponera en extra snygg ostbricka.

Fortsätt läsa för lite fler tips hur du lyckas med att få ett perfekt resultat.

Fråga om hjälp

Gå till en bra ostbutik eller ostdisk i affären så att du kan smaka av ostarna och få tips av personalen när du ska komponera en ostbricka. Utgå från vilken typ av middag du tänker bjuda på, priskategori och vilka drycker du vill bjuda på.

En, två, fyra, fem, kalas?

Du behöver inte massor av olika ostar – ett par tre ostar räcker och gör även vinvalet betydligt enklare. Ibland kan det till och med räcka med en enda välvald ost som komplement till en lätt fiskmiddag med gott vitt vin. Välj då en riktigt smarrig getost eller lagrad hårdost som kan bli en härlig avslutning till det vita vinet som också serverades till middagen. Tänk på smaker, texturer och färger när du väljer ost. Det får ostbrickan att se spännande ut.

Olika osttyper

För att hålla reda på de olika sorterna delar man in osttyperna i kategorier. De sju franska ostfamiljerna har mestadels med till­verkningssättet att göra men kan fungera som huvudkategorier:

  • färskostar

  • hårdostar

  • halvhårda ostar

  • kittostar

  • getostar

  • vitmögelostar

  • blåmögelostar

Mycket eller lite?

Vill du göra en stor ostbricka? Då kan du välja en sort från varje familj för att få så många smaker och konsistenser som möjligt. Räkna ca 15-20 gram per sort och person. Ost är ganska mättande, så en stor ostbricka tillsammans med ett gott bröd blir nästan en komplett måltid. Det räcker oftast med en lätt sallad före en stor ostbricka. Ost passar vid många tillfällen. Både som mellansnacks som till fredagsmyset eller kalasbuffén. Får du sedan ost över från ostbrickan så kan du använda den vid matlagning.


Rätt temperatur

Alla ostar, förutom färskostar och hårdostar, mår bra av att ligga framme i rumstemperatur (cirka 20 grader) någon timme före serveringen. Hårdostar kan tas fram ca 20-15 minuter innan servering och färskostarna ca 10 minuter innan.  Lägg upp ostarna och låt gästerna skära själva. Skär alltid snygga ”tårtbitar” av ostarna.


Uppläggning

Ostar är ljusa och fina och när det gäller uppläggning av ost så syns de bättre om de serveras på ett mörkare ostfat eller ostbricka. Ett mörkt trä, gärna lite slitet är ett väldigt fint sätt att servera på. Träslaget Acacia passar ypperligt och det är av detta träslag medgravyrs ostbrickor är tillverkat av. Våra ostbrickor levereras med 3 stycken ostknivar.

Gravida

Är någon i sällskapet är gravid? Då är det bra att välja någon ost som passar att äta för gravida. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida vad som rekommenderas just för tillfället.

Rött eller vitt vin?

Ja, vin och ost är mums om de matchas rätt. Den goda ostens smak framhävs tillsammans med ett gott vin. En enkel regel är att fruktiga viner passar generellt bäst till ost. Ost och rödvin är en klassisk kombo, men faktiskt är torrt friskt fruktigt vitt vin ofta det bästa valet, gärna serverat vid 10–12°.


Goda tillbehör

Bröd, kex och rån är självklara tillbehör till den perfekta ostbrickan.

Torkad frukt, nötter och färska bär kan också vara spännande. Första gången kan det vara smart att köpa lite och testa sig fram. Marmelader och chutneys passar bra. Fikonmarmelad är populärt till blåmögelost och ger en fin motvikt.